TijdVoorActie jaarverslag 2022

 

 

 

 

Open het jaarverslag

 

We hebben veel expertise opgebouwd en die delen we graag.

Eelke Dekens

Directeur/ bestuurder
Stichting
TijdvoorActie

Voorwoord

Voordat we terugkijken naar het jaar 2022 neem ik je graag mee terug in de tijd.

20 jaar geleden waren er een paar jongeren die iets voor een ander wilden betekenen. Het was TijdVoorActie! Ik was één van die jongeren en ik kan me het bijzondere gevoel nog goed herinneren. De ene na de andere mooie ervaring deden we op in contact met mensen die we normaal gesproken niet zo snel zouden ontmoeten of helpen.
Een oudere man, een dakloze vrouw en koken voor een gezin. Van alles ontdekten en organiseerden we met elkaar. Dat smaakte naar meer. Steeds meer jongeren kwamen in actie. Nu 20 jaar verder zien we dat jongeren zich nog steeds actief willen inzetten in de samenleving en van betekenis willen zijn voor een ander. Tegelijk blijkt daar nog steeds wel wat voor nodig te zijn.
 

 

Aandacht voor de positieve bijdrage van jongeren 

Inmiddels is er veel meer aandacht voor deze positieve bijdrage van jongeren gekomen. Ook wordt de noodzaak hiervan gezien.
We komen veel organisaties tegen die graag jongeren zouden betrekken, activeren en willen bijdragen aan hun ontwikkeling. Hoe richt je je organisatie daarop in? En hoe breng je je organisatie en vervolgens jongeren in beweging? Daar hebben we inmiddels veel expertise in opgebouwd en die delen we graag. 
 

 

Samenwerken is essentieel 

In 2022 was de vrijwillige inzet van jongeren voor leeftijdsgenoten en andere generaties dan ook weer bijzonder om te zien, omdat we tegelijk ook geconfronteerd werden met een toename van eenzaamheid, zorgen om de mentale gezondheid van jongeren en een samenleving die van crisis naar crisis gaat.
We zien
dat jongeren op persoonlijk niveau worstelen met essentiële vragen: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Ze zoeken naar manieren om van betekenis te zijn in de wereld om hen heen. Tegelijkertijd zien we dat er maatschappij brede vragen leven, zoals: wie zijn we met elkaar? Hoe willen we dat onze samenleving eruitziet? En wat betekent het om samen te leven?  

Deze ontwikkelingen hebben ons des te meer doen beseffen dat alleen door samen te werken we tot een uitnodigende omgeving kunnen komen waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. 

Betekenis

Stichting TijdvoorActie koestert haar visie dat jongeren van grote betekenis zijn. Het is ons verlangen dat zij kunnen opgroeien in een omgeving die hen uitnodigt, waarin ze gezien en gewaardeerd worden. Een omgeving waarin zij de kans krijgen zich te ontwikkelen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

Het is dan ook onze missie om landelijke en lokale organisaties in beweging te brengen, zodat jongeren duurzaam geactiveerd worden om zich in te zetten voor anderen en de samenleving. Wij streven ernaar om organisaties samen te brengen, inspiratie te bieden en jongeren te stimuleren om hun potentieel te benutten.
Want alleen samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst, waarin jongeren zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen, en waarin zij een positieve impact hebben op de samenleving.

Samen maken we het mogelijk!

Benieuwd naar onze cijfers over 2022?
Op de volgende pagina lees je meer over de impact die we samen bereikt hebben.

Naar dit hoofdstuk

 

Aantal ingezette vrijwilligers

11.227

Aantal netwerken

19

Actief in aantal steden

27

Aantal gemaakte vrijwilligersuren

160.083

Benieuwd naar wie TijdVoorActie is en waar we ons voor inzetten? Lees hier meer over in het volgende hoofdstuk Dit is TijdVoorActie!

 

Naar dit hoofdstuk

 

Landelijke en lokale organisaties in beweging brengen 

Jongeren zijn van betekenis. Het is dan ook ons verlangen dat zij opgroeien in een uitnodigende omgeving waarin ze gezien en gewaardeerd worden, waar zij positief bijdragen aan de samenleving en waar zij bovenal de kans krijgen zich te ontwikkelen. Hoe wij dat doen? Door landelijke en lokale organisaties te inspireren, te verbinden en in beweging te brengen om jongeren te activeren zich vrijwillig in zetten voor een ander. Om dat te bewerkstelligen werken we samen met jongeren vrijwilligersnetwerken, scholen, maatschappelijke organisaties, gemeenten, fondsen en partners zoals vereniging NOV, MDT, ministeries van OCW, VWS en Defensie. 

Via onze 19 jongeren vrijwilligersnetwerken bieden we verschillende vormen van maatschappelijke diensttijd aan: MDT YourCube, MDT Onderwijs en MDT Missie. 

Daarnaast brengt TijdVoorActie via het XpertiseCentrum jongeren en organisaties bij elkaar, om jongeren duurzaam te verbinden. Dat doen wij via onze samenwerkingsprogramma’s Samen Ouder Worden, Expertisegroep Jong Oud, OranjeHelpers/ MDT on Tour. 

Zo doen wij dat 

  • Met onze lokale netwerken en diverse scholen verbinden we jongeren aan mensen in de samenleving en aan organisaties; 
  • We geven vorm aan de maatschappelijke diensttijd met het programma MDT YourCube via de lokale netwerken en door de samenwerking met het onderwijs (MDT Onderwijs). Samen met het Ministerie van Defensie is TijdVoorActie de uitvoeringspartner van MDT Missie.
  • We ondersteunen middels het XpertiseCentrum ruim 100 organisaties in het land bij het inspireren en werven van jongeren voor hun organisatie; 
  • We zijn deelnemer van het programma Samen Ouder Worden. Dit programma is primair gericht op ouderen, onze toegevoegde waarde zit op jongeren; 
  • Daarnaast hebben we de Expertisegroep Jong Oud ontwikkeld, wat gaat over het verbinden van generaties, jong en oud; 
  • Met ons project OranjeHelpers inspireren en activeren we jongeren leerlingen om zich in te zetten voor een ander. 
  • Met MDT on Tour werven we jongeren om deel te nemen aan een MDT programma. 

Samenwerken 

TijdVoorActie werkt samen met een groot aantal partners, om zo, via hen, een nog grotere beweging te krijgen van betrokken jongeren in Nederland.

Een uitnodigende omgeving voor jongeren creëren, waarin zij zich kunnen ontwikkelen en bijdragen aan de maatschappij – samen maken we het mogelijk! 

Samenwerkingspartners

Benieuwd naar de manier waarop TijdVoorActie andere organisaties ondersteunt?
Lees hier meer over in het volgende hoofdstuk XpertiseCentrum Organisaties!

Naar dit hoofdstuk

 

 

Van begeleiding in strategische doorontwikkeling van de organisatie tot aan het werven van jongeren.

XpertiseCentrum

Met meer dan 20 jaar ervaring in jongerenactivatie helpen wij organisaties in hoe zij zich verder kunnen ontwikkelen en daarbij meer ruimte kunnen creëren voor jongeren. Van begeleiding in strategische doorontwikkeling van de organisatie tot aan het werven van jongeren. Via inspirerende en informatieve webinars en workshops en door persoonlijke begeleiding in de vorm van gesprekken, dragen wij bij aan het gewenste resultaat.
Zo hebben we in 2022 meerdere online inspiratie events gehouden waarin we organisaties hebben meegenomen in het beter gaan begrijpen van andere generaties, hoe zij de eigen organisatie mee kunnen krijgen en hoe zij jongeren kunnen werven en betrekken.
 

 

De Verschilmakers

We zijn ook gaan samenwerken met het programma De Verschilmakers van het Oranje Fonds. Met dit programma ondersteunt het Oranje Fonds 25 lokale sociale initiatieven die graag meer jonge vrijwilligers aan hun organisatie willen verbinden. Hiervoor biedt het programma praktische en financiële steun. Binnen het programma hebben we een training verzorgd over Betrekken en inzetten van jonge vrijwilligers en Lokaal samenwerken met andere organisaties. Nadien hebben we meerdere deelnemers verder op weg geholpen.  

 

De werkzaamheden die we doen, worden ook gedaan vanuit de programma’s Samen Ouder Worden en Expertisegroep Jong-Oud.

Training

Netwerk Samen voor goud

Online pioniersdag

Benieuwd naar onze jongeren vrijwilligersnetwerken en wat het XpertiseCentrum betekent voor lokale netwerken?
Lees het in het volgende hoofdstuk!

Naar dit hoofdstuk

Interview met Dordtse held Annelia 

 Onze Dordtse held Annelia is al een lange tijd actief bij Dordtse Helden, maar waarom doet ze eigenlijk vrijwilligerswerk? 

Waar het begon

Ze ging voor het eerst mee met vrienden naar een kerstdiner waar ze vrijwilligerswerk ging doen. Dit vond ze zo leuk dat ze meer vrijwilligerswerk ging doen bij Dordtse Helden, al maar liefst 3 jaar. Daarna heeft ze nog een MDT-traject gevolgd.   

Wat ze tof vindt aan vrijwilligerswerk

Ze vindt vrijwilligerswerk vooral tof om op een laagdrempelige, vrijblijvende manier klaar te kunnen staan voor de medemens. Je hebt er niet veel kennis voor nodig, kunt gelijk aan de slag in de praktijk, ziet snel resultaat en leert ook veel van anderen en verschillende doelgroepen.  

Ze is nu een maatje van een oudere mevrouw, dit kan ze goed combineren met haar opleiding. In het begin moesten ze erg wennen aan elkaar, want ze kenden elkaar helemaal niet en moesten het vertrouwen de tijd geven, maar nu 2 maanden verder hebben ze van beide kanten een grote sprong genomen. Annelia vindt dit erg waardevol om te zien. Ze kan haar helpen en gezelschap geven, maar krijgt ook goede energie terug. Mevrouw stuurt haar in de ochtend wel eens via WhatsApp een appje om haar een goede dag toe te wensen met een leuke GIF. Ook kan mevrouw leuk vertellen over vroeger.  

Mevrouw is een energieke en vrolijke mevrouw van 69 jaar, maar voelt zich erg eenzaam. Ze heeft nog steeds zin in het leven en om nieuwe dingen ontdekken, maar staat nog wat stil in het leven. Annelia gaat kijken of ze daar wat invulling voor kan geven. Mevrouw is erg blij met Annelia en stelt haar bezoek erg op prijs. Er ontstaat een goede band tussen de twee en Annelia is trots op zichzelf dat ze dit heeft opgestart. Ze heeft bewondering voor hoe mevrouw zich heeft opengesteld. 

Activiteit van Dordtse Helden die veel impact op haar had: 

Annelia was samen met andere jongeren naar een mevrouw gegaan die al drie jaar haar huis niet meer uit was geweest en haar rommel in haar huis weg wilde, maar dat niet zelf kon. Annelia schrok van hoe het huis eruitzag en vond het erg om te zien… De mevrouw lag maar op de bank en voelde zich helemaal niet goed. Ze had wel behoefte om naar buiten te gaan, maar dat kwam er niet van en dat vond Annelia vooral erg om te zien. Mevrouw had een goed huis in een goed land en een leuke stad en toch kan het dan hierop uitdraaien. De vrijwilligers kwamen daar enkel om de rommel weg te halen, maar Annelia vond het zo bijzonder om te zien hoeveel dat deed met mevrouw. Ze was zo dankbaar en heeft dat wel tien keer tegen ze gezegd. Annelia vond het allemaal heel puur en kon iets kleins doen wat erg grote impact had voor die mevrouw. 

Variaties binnen het vrijwilligerswerk: 

Annelia heeft dus veel verschillende dingen gedaan, zoals praktische klussen en sociale activiteiten, een MDT-traject gevolgd en nu ook een maatjescontact. Er is veel variatie in vrijwilligerswerk en dat vindt ze ook hartstikke leuk eraan.  

Er zijn veel kwetsbare groepen die zoiets erg nodig hebben en het erg kunnen waarderen. Dit is één van de vele verhalen die jou misschien wel kunnen inspireren en aansporen om ook vrijwilligerswerk te doen voor alle mensen die wat minder hebben in onze prachtige stad.  

Benieuwd naar meer ervaringen van jongeren die vrijwilligerswerk doen? Lees de impactverhalen van Skill Ability

Naar Skill Ability

Wat is Skill Ability

Wij geloven dat jongeren met hun talent een glimlach op iemands gezicht toveren. Skill Ability brengt daarom behulpzame jongeren, van 15 tot 30 jaar, en kwetsbare stadgenoten samen. Samen zoeken we naar een passende match.

Ook organiseren wij ontmoetingen om ervaringen te delen, elkaar te inspireren, relevante thema’s te bespreken en een gezellige tijd te beleven.

Meer info

Maatje

Ik ben Lisan, ik ben 21 jaar en in de zomer van 2021 kwam ik in contact met Skill Ability. Ik had al wel een idee om maatje te worden maar ik wist nog niet zo goed hoe of wat. Ik ben toen in gesprek gegaan met Skill Ability over wat ik graag zou willen doen zodat ze een goede match konden vinden. Toen ben ik een maatje geworden van een mevrouw van 98 jaar.

 

Het is altijd heel gezellig en ik ga met veel plezier naar haar toe.

– Lisan, maatje van een mevrouw van 98 jaar

Veel plezier

Zaterdags ga ik bij haar op bezoek, dan gaan we een stukje wandelen en drinken we een kopje thee. Het is altijd heel gezellig en ik ga met veel plezier naar haar toe. Het leukste van maatje zijn vind ik dat je door een beetje van je tijd aan iemand anders te geven, je iemands dag kunt maken. Ik heb een keer een oliebol voor haar meegenomen, dat vond ze zo leuk, ik vond het zo leuk om haar te zien genieten. Je krijgt er ook gelijk verhalen van vroeger bij, over hoe ze vroeger altijd oliebollen bakte in haar keuken. Die kleine dingen vind ik het mooiste en de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt. In een korte tijd heb ik echt een band met haar opgebouwd en dat vind ik ontzettend waardevol 

Mevrouw is erg blij met Lisan en stelt haar bezoek erg op prijs

 

Samen spelletjes doen

Mijn maatje vond het altijd heel erg leuk om spelletjes te doen maar doordat zij slechtziend is geworden kon zij geen spelletjes meer spelen. Voor mijn opleiding had ik een memory spel gemaakt voor slechtzienden die werkt met aanraking. Dit spel lag al even in de kast te verstoffen maar nu wordt hij weer bijna elke zaterdag met veel plezier door ons gebruikt. 

Toen er een oproep kwam op Instagram om mee te werken aan de media-uitingen van Skill Ability leek het mij een leuke uitdaging en een mooie extra ervaring voor op mijn CV. Hierbij kon ik mijn achtergrond als grafisch ontwerper inzetten om hen te helpen met mooie projecten en zelf ook ervaring op doen. Ik ben toen via Skill Ability een traject Maatschappelijke diensttijd begonnen via YourCube.

Tijdens dit traject heb ik onder andere flyers en kaartjes mogen ontwerpen voor de kerstactie Gebak met een verhaal en voor het project Talent op Tafel. Hierbij heb ik leren werken met een opdrachtgever en verschillende wensen 

Benieuwd naar ons XpertiseCentrum en de samenwerking met onze lokale netwerken? Op de volgende pagina lees je er meer over.

Naar XpertiseCentrum en Lokale netwerken

 

 

Einde aan de lockdowns, einde aan de eenzaamheid? 

In 2022 kwam er eindelijk een einde aan de lockdowns en kregen de netwerken weer volop de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, vooral in groepsverband. Het werd steeds duidelijker dat de lockdowns een grote impact hadden op de mentale gezondheid van jongeren. Om die reden hebben we op twee landelijke events aandacht besteed aan dit onderwerp en brainstormden we in juni tijdens een hackathon over concrete projectideeën om eenzaamheid onder jongeren te verminderen. In november stond het thema ‘kwetsbaarheid’ centraal en hebben we de jongerenbegeleiders uitgerust met praktische workshops. 

Naast deze landelijke evenementen zijn we ook weer op locatie geweest bij verschillende netwerken. Dit heeft bijgedragen aan een betere verbinding. In 2022 stond de nieuwe subsidieaanvraag van Maatschappelijke Diensttijd (MDT 5a) centraal. Na, helaas een vertraging, werd in juni een nieuwe aanvraag ingediend, en met succes. Hierdoor is de continuïteit van personeel voor het inzetten van jongeren tot en met 2024 voor veel netwerken geborgd. 

 

 

Het werd steeds duidelijker dat de lockdowns een grote impact hadden op de mentale gezondheid van jongeren.

TijdVoorLeren

We zijn ontzettend trots op het online leerplatform TijdvoorLeren, dat in 2022 gelanceerd is. Het platform is altijd en overal beschikbaar voor alle collega’s die aangesloten zijn bij het netwerk van TijdVoorActie.

Het biedt een grote hoeveelheid algemeen leermateriaal, maar ook materiaal dat we zelf hebben ontwikkeld, waardoor het platform geschikt is voor alle netwerken. We hebben het platform nu al een aantal maanden in gebruik en de reacties zijn positief. Het wordt goed gebruikt en we zitten ruim boven de benchmark. 

Onze (nieuwe) netwerkadviseurs zijn goed op de hoogte van alle uitdagingen waarmee de verschillende netwerken te maken hebben. Met name rondom financiën of personeel. Het is fijn dat we elkaar weer fysiek hebben kunnen ontmoeten.

In het afgelopen jaar heeft het leertraject ‘Impact meten’ gedraaid en hebben veel netwerken deelgenomen. Het doel was om de netwerken beter inzicht te geven in hun visie op het veranderen van de maatschappij met betrekking tot jongeren. Daarnaast leerden ze beter te reflecteren op de impact van hun eigen activiteiten en projecten op de maatschappij en hoe ze dit middels onderzoek kunnen aantonen. In 2023 wordt er een vervolg gegeven aan dit traject, specifiek gericht op het project MDT. 

Inlogportaal van TijdVoorLeren

Opgedane inzichten: 

  • Jongeren worstelen veel met mentale gezondheid. Corona heeft dit versterkt en meer zichtbaar gemaakt.  
  • Jongeren nemen weer meer tijd voor hun eigen leven (school, bijbaantje, vrienden etc.). De vanzelfsprekendheid om iets voor een ander te doen is verminderd. De werving van jongeren vraagt meer van de netwerken. 
  • Bestuur, personeel en financiën blijven een belangrijk aandachtspunt voor de netwerken. In algemene zin is dit een kwetsbaarheid die regelmatig opduikt en aangepakt moet worden.  

De 19 lokale jongeren-vrijwilligersnetwerken en 3 scholen die verbonden zijn met TijdVoorActie werven, inspireren en stimuleren jongeren om zich duurzaam in te zetten voor een ander.

Vanuit TijdVoorActie verbinden, inspireren en adviseren we de lokale netwerken. In 2022 konden we elkaar weer fysiek ontmoeten na alle lockdowns. Door inspiratieevents over bepaalde thema’s, opleidingstrajecten, maar ook door het lokaal bezoeken van de netwerken zijn de onderlinge banden aangehaald, kennis uitgewisseld en konden netwerken praktisch gebruik maken van de kennis en ervaring van TijdVoorActie.

Zo zijn we samen een beweging die de duurzame inzet van jongeren mogelijk maakt, continu van elkaar leert en zoekt naar nieuwe mogelijkheden om dat mogelijk te maken.  

 

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22

Benieuwd naar MDT YourCube en MDT Onderwijs?
In ons volgende hoofdstuk lees je hier meer over!

Naar dit hoofdstuk

 

 

 

 

Wat is de Maatschappelijke Dienststijd (MDT)?   

De maatschappelijke diensttijd is een aantal jaren geleden geïntroduceerd door het ministerie van OCW als programma voor maatschappelijke betrokkenheid én talentontwikkeling bij jongeren van 14-30 jaar. Dit sluit naadloos aan op de missie van TijdVoorActie en aangesloten partners om jongeren te inspireren en activeren om van betekenis te zijn in hun eigen omgeving.  

TijdVoorActie is initiator en penvoerder van de programma’s MDT YourCube en MDT Onderwijs. In 2022 deden er 17 netwerken en 2 middelbare scholen mee.  Onze ambitie is dat jongeren positieve ervaringen opdoen, enthousiast worden over vrijwilligerswerk en ontdekken hoe zij zelf willen bijdragen aan de maatschappij. 

Meer informatie

Wat is MDT YourCube 

MDT YourCube is de plek voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar waar hun ontwikkeling centraal staat en waarin zij van betekenis kunnen zijn voor een ander. Op basis van de kwaliteiten, interesses én beschikbare tijd van de jongere wordt een traject op maat aangeboden, in zijn of haar eigen stad. De jongere ontvangt tijdens het traject training en begeleiding. Na voltooiing van het MDT traject van 80 uur vrijwilligerswerk, ontvangen ze een Europees erkend certificaat.

Meer informatie

Wat is MDT Onderwijs

 

In 2020 is MDT Onderwijs gestart en sindsdien geïmplementeerd op verschillende onderwijsinstellingen (VO, MBO, HBO en WO) die inzien dat MDT heel goed gekoppeld kan worden aan verschillende onderwijsdoelen en onderdelen. MDT kan een concreet keuzevak vormen, als keuze-onderdeel binnen opleidingen. Of binnen het VO als invulling van burgerschapsvorming, loopbaanoriëntatie, het profielwerkstuk of van keuzemodules. MDT als invulling van onderwijstijd dus. Mag dat? Jazeker! Dat mag, en levert hele mooie dingen op, zoals gemotiveerde leerlingen en tijd voor ontwikkeling voor docenten. 

Meer informatie

“Ik heb geleerd om meer waardering te hebben voor de diversiteit van de mensen die toch vlakbij wonen.” 

- Jongere na MDT traject

Terugblik op 2022 

De projecten MDT YourCube en MDT Onderwijs zijn op 1 maart 2020 gestart in eerste instantie voor 24 maanden. Vanwege de pandemie zijn beide projecten meermaals verlengd. De einddatum voor MDT YourCube is 1 april 2023, en voor MDT Onderwijs 1 augustus 2023.  

Aan het eind van 2022 zijn een kleine 1400 deelnemers gestart bij MDT YourCube en ongeveer 950 deelnemers bij MDT Onderwijs.  

Aantal deelnemers

Begin 2022 zijn we voor deze MDT-projecten met de voorbereiding op een nieuwe subsidieaanvraag gestart, om jongeren ook de komende jaren de kans te geven van betekenis te zijn in hun eigen omgeving, via school en/of lokale jongerenvrijwilligersorganisatie. Doordat de verantwoordelijkheid voor MDT in 2022 is verschoven van het Ministerie van VWS naar OCW is de subsidie-oproep vertraagd. Eind juni zijn de aanvragen voor MDT YourCube en MDT Onderwijs (2023-2024) ingediend. Deze aanvragen zijn gehonoreerd. Startdatum is 1 januari 2023.  

De belangrijkste doelstelling voor 2022 was de afronding van de lopende projecten én de realisatie van een nieuwe projectperiode. Zoals hierboven benoemd is dat gerealiseerd. 

Hoogtepunten in 2022  

MDT Onderwijs Magazine!  

We hebben een prachtig magazine op kunnen leveren die verspreid is en wordt onder de netwerken en scholen. Het magazine is bedoeld voor scholen die interesse hebben MDT op hun school aan te bieden. Het biedt voorbeelden en inzichten en geeft de netwerken een product dat zij kunnen aanbieden aan de scholen waarmee zij in gesprek zijn. Tevens is het een mooie opbrengst van wat MDT Onderwijs tot dusver heeft teweeggebracht. Het magazine wordt enthousiast ontvangen.  

Waddinxveen nieuwe partner  

Stichting Met Elkaar Waddinxveen is als samenwerkingspartner ingestapt. In het eerste halfjaar van 2023 participeren zij in MDT Onderwijs 4a.

Inspiratiedag met MDT  

In 2022 trokken Het MDT team en het XpertiseCentrum samen op in het organiseren van de Inspiratiedagen voor de netwerken. Een geslaagd initiatief!

Tijdens de evaluatie hebben we samen met een stuurgroep en uitvoeringsteam gekeken naar de verdere uitwerking van het project. We willen namelijk zorgen dat het succes van het project wordt voortgezet en dat de geleerde lessen worden meegenomen in toekomstige projecten.  

Online event voor scholen 

In februari heeft er een online evenement plaatsgevonden voor scholen om meer te leren over MDT en geïnspireerd te raken. Het was een geslaagde bijeenkomst met veel positieve reacties van de scholen. Vooral de ervaringsverhalen van scholieren vielen in de smaak bij de deelnemers. Ze waren onder de indruk van de goede kwaliteit van het evenement, het afwisselende en interactieve programma en de interessante sprekers. Kortom; een succesvol evenement waarbij de scholen zich hebben kunnen laten inspireren en informeren over MDT. 

Bekijk de aftermovie hier:

 

Ervaringsverhalen 

Naast de cijfermatige resultaten zijn we ook blij met de ervaringsverhalen van de deelnemers. Zoveel deelnemers, zoveel verhalen. Niet altijd goed te vangen in woorden, maar dat MDT impact heeft is onmiskenbaar.  

Deelnemers hebben bij start en eind van hun traject vragenlijsten ingevuld. Bovenstaande quotes zijn slechts enkele voorbeelden. Op basis van deze vragenlijsten die de jongeren is door de Universiteit voor Humanistiek in 2022 een analyse uitgevoerd naar de verschillende effecten van deelname. Hieruit blijkt dat jongeren aangeven dat ze zich na een MDT-traject veel hebben geleerd en zichzelf significant competenter te voelen. Ze hebben bijvoorbeeld geleerd om te plannen en organiseren, grenzen te stellen, te presenteren, om te gaan met tijdsdruk, met de handen gewerkt of creatieve oplossingen bedacht.  

Ervaring van Tara

 

 

 

 

 

Nog nooit stond Tara zo zelfverzekerd voor een groep mensen. Dat heeft ze naar eigen zeggen te danken aan haar deelname aan de MDT Politiek. Via het netwerk Sociale Gasten in Amersfoort dompelde ze zich tien weken lang onder in de wereld van lokale politiek. “Ik weet nu ook veel beter wat mijn stem waard is.”

 

Lees het hele verhaal hier

MDT Volgens docenten

 

 

 

 

 

 

Ze geven les op verschillende scholen in Arnhem, Veenendaal en Deventer, maar hebben hun enthousiasme voor maatschappelijke diensttijd (MDT) gemeen. Docenten Liza, Janny en Erik-Jan over hun ervaringen op school: “Jongeren die op school altijd druk zijn, zijn op hun MDT-plek ineens de beste qua inzet en verantwoordelijkheid.”

Lees het hele verhaal hier

Zes opgedane inzichten 

Maatwerk is het uitgangspunt

Maatwerk is het uitgangspunt van MDT YourCube, en blijft een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Tegelijk merken we ook dat jongeren behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur. Daarom wordt vaker ingezet op projecten, welke als groep worden uitgevoerd. Dit bevordert de onderlinge betrokkenheid, en verkleint het risico op uitval.  

Ter inspiratie voor onze partners is er gestart met een projectenpalet van ons aanbod (MDT YourCube en MDT Onderwijs). Te vinden op yourcube.nl/projecten  

Eigen invulling geven belangrijk

Ons project is bedoeld vóór jongeren, waarbinnen ze veel vrijheid krijgen om hier zelf invulling aan te geven. In 2022 hebben we een aanzet gedaan om de participatie van jongeren nog serieuzer te nemen. Zodat ons aanbod niet alleen voor maar ook door jongeren is bedacht. Een zoektocht die we in 2023 voortzetten.  

Ontdekkingsgericht

MDT YourCube is ontdekkingsgericht en niet prestatiegericht. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer. Ontdekken dat iets tegenvalt mag ook, dat is onderdeel van het leerproces. Dat vinden we heel belangrijk om vast te houden in een wereld waarin alles meetbaar en doelmatig moet zijn.  

Werken in projectorm

De tendens is dat er meer door netwerken in projectvorm gewerkt wordt met MDT. Het aanbieden van een vaste vorm van MDT in een thema (zoals maatjestraject, MDT politiek, Cleanup etc.). Dit zorgt voor meer houvast en maakt betere planning en organisatie mogelijk. Ook jongeren met andere wensen haken hierbij aan is de voorzichtige eerste conclusie. Het geeft hun ook duidelijkheid wat ze gaan doen. 

MDT en meerwaarde voor mentale gezondheid

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. MDT is dan juist van meerwaarde, en kan een plek bieden waar jongeren worden gehoord, andere jongeren ontmoeten en ze van betekenis kunnen zijn. Een belangrijk uitgangspunt is dat er een veilige sfeer is voor álle deelnemers, waar iedereen zich vrij voelt om de eigen stem te laten horen. Daarom is er ook bewust tijd voor ontspanning en gezelligheid. Door het uitwisselen van ervaringen ontstaat er verbinding en leren de jongeren van en met elkaar. 

Theory of Change

We hebben in 2022 een begin gemaakt met de Theory of Change. We zien dagelijks dat ons project impact maakt, maar willen stappen zetten om dit ook beter te gaan meten. Wat is bijvoorbeeld de impact na afloop van een traject? We weten dat sommige vrijwilligers later collega’s worden, betrokken blijven bij het lokale jongerennetwerk als vrijwilliger, of door MDT een keuze maken om (opnieuw) te starten met een studie. Dit willen we beter zichtbaar maken.  

“Ik heb tijdens mijn MDT traject veel over mezelf geleerd, waar mijn interesses liggen, wat ik wel wil, wat ik niet wil en waar ik goed in ben. Ook ben ik trots dat ik naar een ouderenmaatje ben gegaan, ik vond de communicatie in het begin namelijk heel lastig. Dit ging steeds beter en beter en ik ben heel trots op de vooruitgang die ik heb gemaakt.”  

 

- Jongere die een MDT Traject heeft gedaan

 ‘De kracht van Samen’

Uitreiking Europass

Ervaringsvideo’s

“Vooral heel leerzaam, alsof je eindelijk iets kon doen waar je je echt goed bij voelde. Een beetje mijn ei kwijt kunnen, mijnmaatschappelijke betrokkenheid. Buiten mijn eigen bubbel treden.” 

- Jongere die een MDT traject gedaan heeft

Benieuwd naar hoe MDT Missie eruit ziet?
Lees hier meer over in het volgende hoofdstuk MDT Missie!

Naar dit hoofdstuk

 

 

 

 

 MDT Missie 

Samen met het Ministerie van Defensie is TijdVoorActie de uitvoeringspartner van MDT Missie. 

 

 

Meer info over MDT                Meer info over MDT Missie 

 

MDT Missie bestaat uit een driedaags militair bivak, waarbij jongeren in teamverband opdrachten volbrengen. Hierbij staat samenwerken en reflecteren centraal. Coaches, aangestuurd door TijdVoorActie, begeleiden de jongeren in dit proces. Na het bivak gaan jongeren aan de slag met vrijwilligerswerk in hun eigen woonomgeving. Ze worden hierin begeleidt door jongerennetwerken en jongerenbegeleiders verspreidt over Nederland. Op deze manier wordt het laagdrempelig ingezet en kunnen jongeren ervaren dat het leuk en leerzaam kan zijn om iets te betekenen voor een ander.  

 

 

 

 

 

Samen op missie!

MDT Missie is eind 2020 gestart door het Ministerie van Defensie in samenwerking met TijdVoorActie. Na een proefbivak stonden de seinen op groen en zijn we samen dit avontuur aangegaan. De doelstellingen voor 2020-2022 zijn behaald, zie tabel. Dit is inclusief verlengingsaanvraag als gevolg van de verschuiving van MDT van VWS naar OCW én in tijden van Covid. Een bijzondere prestatie! 

Begin 2022 is de voorbereiding op een nieuwe subsidieaanvraag gestart, om jongeren ook de komende jaren de kans te geven hun eigen talenten te ontdekken onder begeleiding van militairen en coaches om zo het beste van zichzelf in te kunnen zetten voor andere jongeren en de maatschappij.

Eind juni is de aanvraag ingediend en toegekend voor de periode van drie jaar. De startdatum van de nieuwe projectfase staat op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025. 

2022 kenmerkte zich door veel mooie MDT Missie trajecten voor de jongeren, een verbeterslag in de samenwerking met partners vanuit TijdVoorActie en de subsidie aanvraag voor ronde 5A, waar veel tijd en energie in heeft gezeten. 

MDT Missie

Deelnemers totaal Deelnemers % kwetsbare doelgroep Resultaat Waarvan kwetsbaar
MDT Missie 2020-2022370Niet aangevraagd 370
Verlengingsaanvraag 2022120 Niet aangevraagd 120
Doelstelling totaal490 Niet aangevraagd 49095 (25%)
Nieuwe aanvraag 2023-2025 310315%

Alle doelen voor wat betreft deelnemersaantallen zijn bereikt. Het aantal samenwerkingspartners in Nederland is uitgebreid naar de regio Achterhoek en Arnhem/Nijmegen. Ook hier kunnen jongeren nu persoonlijke begeleiding krijgen bij het doen van hun Sociale Missie.  

 

Hoogtepunten 

500 jongeren die impact maken 

In 2022 is de doelstelling om 500 jongeren te laten deelnemen aan MDT Missie bereikt. Dat betekent dat een groot aantal jongeren heeft mogen leren over zichzelf, samenwerken met anderen én iets goeds doen voor de maatschappij. Ongeveer 20% van de jongeren blijft ook na MDT Missie betrokken bij hun vrijwilligerswerk. 

 Samenwerkingspartners uitgebreid 

O.a. in de Achterhoek en de regio Arnhem-Nijmegen vonden we nieuwe samenwerkingspartners voor het begeleiden van de Sociale Missie. Het aantal partners zal in 2023 opnieuw worden uitgebreid. 

Uitbreiding van het aantal coaches vanuit TVA 

Ter voorbereiding op de nieuwe projectperiode is er in samenwerking met Identity Craft een uitgebreid sollicitatieproces geweest om nieuwe coaches te kunnen betrekken bij MDT Missie. Met 20 nieuwe coaches is onze poule divers en flexibel. 

Promotiefilm 

In oktober en november heeft MDT Missie de kans gekregen om samen met Arbeidsmarktcommunicate van Defensie en Kaaps Film een professionele promotiefilm op te nemen om MDT Missie bij nog meer jongeren bekendheid te geven. We zijn hier heel trots op: 

MDT Missie bij Defensie 

Ervaringen van deelnemers & impactverhalen in de media 

We zijn heel blij met de mooie reacties die we van (oud-)deelnemers horen over MDT Missie. Deze verhalen en quotes komen via onze samenwerkingspartners bij ons terecht, maar nog veel vaker direct vanuit de jongeren. Onderstaand een aantal quotes vanuit onze deelnemers, gegeven in feedbackformulieren of tijdens interviews over MDT Missie 

 

 

Ik kwam met een heel goed gevoel terug van de missie – ik zat die periode met stress over mijn werk, maar ik zat veel beter in m’n vel achteraf en toen kreeg ik ook ineens een nieuwe baan. 

 

 

Meer informatie

 

 

Dani organiseerde sport- en speldagen bij enkele sociaalmaatschappelijke organisaties in Rotterdam. “Dat was minstens zo’n uitdaging als drie dagen bivak! Ik had helemaal niets met kinderen. Het was tegen alle verwachtingen leuk. We hebben plezier gehad en lol gemaakt.”

 

Meer informatie

 

Ik merk dat jongeren die zich hiervoor aanmelden ontzettend gretig zijn om te leren,” zegt coach Richard. “Ze willen geen leven op de automatische piloot. Niet alleen maar individualistisch zijn, maar iets bijdragen aan de maatschappij.

 

Meer informatie

Iets terugdoen voelt goed,” stelt Cheyenne. “Het is leuk en kost geen moeite.

Lees het hele verhaal

Tim: “De MDT-missie heeft me anders leren denken. Het lesgeven confronteert mij met dezelfde vragen als toen ik moest opereren als team: hoe maak ik het begrijpelijk voor de ander? Hoe raak ik de essentie? Als dat lukt geeft mij dat echt nieuwe energie.

Meer informatie

Ik heb heel veel over mezelf geleerd, heb ervaren hoe het is om samen te werken met verschillende leeftijdsgenoten uit heel Nederland. Het was echt mega waardevol.” 

– Reactie uit de evaluatie

”MDT is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling en heeft me ook echt verder geholpen in mijn dagelijkse keuzes.”

– Reactie uit de evaluatie

Voor meer mooie verhalen over MDT Missie

Meer informatie

Een aantal mooie opmerkingen vanuit ons team 

Ik wil jullie allen ontzettend bedanken voor al het harde werk. Achter de schermen gebeurt er ontzettend veel, jullie doen het lijken alsof het een makkie is, maar ik weet dat jullie ontzettend hard werken. Door jullie inzet kan ik fijn werken’ (coach gericht aan collega’s) 

MDT Missie voelt als familie, ook al ken je elkaar pas kort. We helpen en steunen elkaar waar nodig’ (iedereen bij MDT Missie 😉 – maar echt!) 

Inzichten 

  • MDT Missie is krachtig door de combinatie van militairen en coaches die samen een groep begeleiden. Dus juist de samenwerking tussen Defensie en TijdVoorActie. Zo worden deelnemers gestuurd om hun grenzen te verleggen, maar wel begeleid en op een veilige manier. Deze kracht willen we zeker behouden.  
  • Ons project is bedoeld vóór jongeren, waarbinnen ze veel vrijheid krijgen om hier zelf invulling aan te geven. Dit kan vooral bij het inrichten van de Sociale Missie. Jongeren worden gestuurd in de richting om zo een juiste keuze te kunnen maken voor het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk. In 2022 heeft MDT Missie een ambassadeursteam opgezet om oud deelnemers te betrekken bij het verder professionaliseren van de trajecten.  
  • Bij MDT Missie mag je ook falen. Het gaat erom dat de een deelnemer ontdekt wat zijn/haar talenten zijn en hoe deze in te zetten zijn om samen te werken met mensen met allerlei achtergronden. Uiteindelijk leer je altijd meer over jezelf en anderen dan wanneer je niet had deelgenomen. We vinden het belangrijk om jongeren mee te geven dat falen juist voor groei zorgt.  
  • Samenwerking met partners werkt beter als er duidelijke richtlijnen en kaders zijn. Vrijheid om zelf in te vullen kan prettig zijn, maar onze partners hebben juist de behoefte aan houvast. Dit wordt in de nieuwe projectfase opgepakt.  
  • Het team achter MDT Missie heeft een betere modus gevonden om samen te werken. Dit geeft meer rust en energie. 
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Benieuwd naar de manier waarop TijdVoorActie generaties met elkaar verbindt?
Lees hier meer over in het volgende hoofdstuk ExpertiseGroep Jong Oud en Klaar voor Elkaar!

Naar dit hoofdstuk

 

 

 

Expertisegroep Jong Oud

Vanuit Expertisegroep Jong Oud helpen wij maatschappelijke organisaties, zorgorganisaties en vrijwilligersorganisaties die met ouderen werken, daar jonge vrijwilligers bij te betrekken en/of hun vrijwilligersbestand te verjongen. 

 

Samen Ouder Worden en ‘Klaar voor Elkaar’ 

Het jaar 2022 stond in het teken van organisaties inspireren en begeleiden bij het verbinden van jongeren en ouderen. Dit deed Expertisegroep Jong Oud van TijdVoorActie in samenwerking met de NPV Zorg voor het leven als onderdeel van het programma Samen Ouder Worden.

Het was een jaar van verdieping waar we met een opleidingskundige het ontwikkeltraject ‘Klaar voor Elkaar’, waaronder ook een QuickScan, ontwikkeld hebben. De Toolkits hebben we ontwikkeld met (vrijwillige)professionals uit de praktijk.

In het traject ‘Klaar voor Elkaar’ komen de lessen en kennis terug die zijn opgedaan gedurende de looptijd van het programma, welke gestart is in 2020. Het ontwikkeltraject geeft organisaties de kans om toe te werken naar een duurzame structuur en cultuur in hoe zij jonge vrijwilligers kunnen betrekken en inzetten.  

Er zijn drie toolkits voor organisaties ontwikkeld om aan de slag te gaan met jong en oud. 

Ontdek onze toolkits

“Je organisatie kan een bunker worden als je alleen maar vrijwilligers hebt die daar al lang werkzaam zijn. Om open te staan voor nieuwe vrijwilligers qua leeftijd en type mens moet je uit die bunker komen en open staan voor nieuwe ideeën en vormen van vrijwilligerswerk.” 

– Quotes van deelnemers het ontwikkeltraject

“Wat ik meeneem uit de huiswerkopdracht over de video van Rolstoelwandelen: Ga gewoon op pad met jongeren. Door te doen merken ze pas wat het met de mensen die ze helpen doet en wat ze er zelf aan hebben.” 

– Quotes van deelnemers het ontwikkeltraject

De volgende doelen stonden centraal:

Werven van deelnemers voor het ontwikkeltraject ‘’Klaar voor Elkaar’’. 

Begeleiden van organisaties in het ontwikkeltraject. 

Ontwikkelen van Toolkits. 

Inspireren van vrijwilligersorganisaties door workshops en adviesgesprekken over het thema jong en oud. 

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Resultaten

Zeven organisaties hebben het zes maanden durende Ontwikkeltraject ‘Klaar voor Elkaar’ gevolgd.  

Er zijn ongeveer twintig adviesgesprekken gevoerd met mensen en organisaties die de verbinding tussen jong en oud willen verbeteren. Tijdens deze gesprekken hebben we meegedacht over specifieke vragen en casussen, en hebben we teruggekregen dat zij concrete handvatten hebben gekregen om mee aan de slag te gaan. Er is één leerkring geweest bestaande uit meerdere online bijeenkomsten.  In de leerkring hebben we de deelnemers begeleid en hen praktijkervaringen en kennis met elkaar laten delen over wat werkt bij het tot stand brengen van intergenerationeel contact. We hebben bij diverse workshops, congressen en webinars ruim 150 beroepskrachten en vrijwilligers geïnspireerd en tools gegeven in het organiseren van verbinding tussen jong en oud.   

Door alle contactmomenten zijn er 153 personen die op de hoogte worden gehouden over de verbinding tussen jongeren en ouderen door middel van onze nieuwsbrieven.  

De Toolkit SamenSpel is door meer dan 424 mensen ontvangen. Daarbij zijn 86 organisaties betrokken geweest. Er zijn op deze Toolkit veel positieve reacties gekomen zoals “De vragen zorgden voor een laagdrempelige en ludieke manier van contact maken en zorgde voor ontspanning en verdieping van het contact”.  

“Toen ik jullie website zag voordat het traject #KlaarVoorElkaar startte dacht ik: Weer zo’n jonge club die veel laat zien online, maar hoe zal het in de praktijk zijn? Eenmaal in het traject maken jullie het ruimschoots waar! Jongeren betrekken: jullie doen het. Praktisch en to the point!”  

– reactie van samenwerkingspartner

Video’s 

We hebben op verschillende manieren de waarde van intergenerationeel contact geagendeerd en anderen geïnspireerd. Dit is onder andere gedaan door drie filmportretten van verschillende soorten contacten en ontmoetingen tussen jong en oud. Deze zijn gedeeld op social media en met name gebruikt in workshops, trainingen en gesprekken.  

Je ziet op de foto’s:

Bijeenkomsten ‘Klaar voor Elkaar’ in samenwerking met jongeren.
Eén van de wervingsactiviteiten van NPV Schouwen-Duiveland met ontmoetingen tussen jong en oud die naar aanleiding van het traject heeft plaatsgevonden.
Terugkombijeenkomst van 5 afdelingen van NPV Zorg voor het leven.
Het centrale thema was ontmoeting en inspiratie over de manier waarop de verschillende afdelingen jongeren hebben betrokken.

Benieuwd op welke manier wij samenwerken met ouderen?
Lees meer over ons project Samen Ouder Worden in het volgende hoofdstuk!

Naar dit hoofdstuk

 

 

Samen Ouder Worden 

Korte projecten en een eenmalige bijeenkomst kunnen impact hebben op een mensenleven. Echter, verduurzaming van projecten is wenselijker. In 2022 zijn we voor Samen Ouder Worden bezig geweest met die verduurzaming in Breda, Gouda, Middelburg, Utrecht en Rotterdam.

Door onze projecten binnen Samen Ouder Worden worden we bovendien vaker gevraagd om samen met de vereniging NOV op te trekken. Bijvoorbeeld voor het geven van een workshop bij de FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) en het verder ontwikkelen van #SociaalPensioen op landelijk en lokaal niveau. Een mooie ontwikkeling! 

Duurzame verbindingen tot stand brengen zodat zowel jong als oud elkaar kunnen vinden en gezien worden door gemeenten, de doelgroepen zelf en de (vrijwilligers)organisaties. Dat is ons doel.

In Breda en Middelburg is er een duurzame samenwerking op gang gekomen waarbij jong en oud elkaar ontmoet hebben op twee hogescholen.

SamenSpel van Expertisegroep Jong Oud is daarbij de tool die ingezet wordt om een gelijkwaardig gesprek op gang te brengen. In Gouda is de coalitie voor en door ouderen geformaliseerd. Ouderen, organisaties en de gemeente Gouda zijn daarbij betrokken. Inmiddels komt deze coalitie drie keer per jaar samen om uitwisseling en versterking te laten plaatsvinden. In Utrecht is een bijeenkomst rondom jong en oud georganiseerd in samenwerking met HandjeHelpen.

Alle maatjesprojecten zijn in kaart gebracht, met specifieke aandacht voor maatjesprojecten voor en door jongeren. De samenwerking tussen verschillende organisaties is daardoor verder ontwikkeld. In Rotterdam hebben we bijgedragen aan de ontwikkeling van Netwerk Tijdloos Talent en de Talentcoaches die verbonden zijn aan een welzijnsorganisatie die in meerdere Rotterdamse gebieden actief is. Ouderen worden door de Talentcoaches uitgenodigd om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten. Dit concept is door de NOV opgepikt en wordt verder uitgewerkt en verspreid. 

“Zij geven me hoop voor de toekomst, dat we iets van het Wij-gevoel terug kunnen krijgen” 

De meneer en de studente ontmoetten elkaar voor de eerste keer maar klikten meteen tijdens een ontmoetingsmiddag voor jong en oud. 

Er werden persoonlijke vragen gesteld en verhalen verteld over onder andere eenzaamheid. Meneer: “Eenzaamheid komt vast ook onder jongeren voor”. Waarna er een openhartig en verbindend gesprek ontstond die de verschillen in leeftijd overstegen. 

Ingespannen luisterden we naar de verhalen van meneer Tegle. Een van de vragen van SamenSpel, het kaartenspel voor jong en oud, was: “Wat is uw meest favoriete plek op aarde?” Terwijl ik zelf dacht aan tropische vakantieoorden waar ik ooit ben geweest antwoordde meneer: “Van jongs af aan heb ik in mijn land van herkomst oorlog gekend. Daar waar geen oorlog is en ik veilig kan zijn is mijn favoriete plek”. Daar werd ik toch wel stil van.

Deze en nog meer mooie ontmoetingen vonden er woensdag plaats tussen ouderen en studenten op HZ University of Applied Sciences! Met dank aan Welzijn Middelburg.  

Jeanette, zo moet ik haar noemen. Niet ‘mevrouw’, en ik mag zeker geen ‘u’ gebruiken! 
 
Op mijn vraag wat ze ervan vindt om met jongeren om te gaan zegt ze: “leeftijd maakt mij niks uit, ik kan met iedereen opschieten!” Ze praat vrolijk verder met een lach in haar stem en ogen. Sinds haar man na een lang ziekbed is overleden is het wel stiller in haar leven. Ze is niet bij de pakken neer gaan zitten. Haar dagen vult ze met vrijwilligerswerk, afspreken met een vriendin, fietsvakantiegangers gastvrij ontvangen en het samen met een jongere bemannen van de Straattafel van Samen voor Goud. 

Vol energie leeft zij haar 75-jarige leven. Interessant en boeiend om haar te zien en spreken. Intergenerationeel contact verrijkt.  

Samenwerken levert mooie kruisbestuivingen op! Rode Kruis bestuivingen zelfs! 
 
Vandaag was de 2e lunch en EHBO workshop die Avans Hogeschool en Rode Kruis – district Brabant-Noord met Stichting TijdVoorActie organiseerde om jong en oud met elkaar in contact te brengen en EHBO-skills aan te leren. Zoals een deelnemer zei: “Ik had het voor geen goud willen missen!” Het was leerzaam en werkte verbindend. En bovendien is Nederland weer een stuk veiliger nu de kennis over EHBO bij zowel studenten als senioren is vermeerderd! 

5 korte inzichten die zijn opgedaan. 

Relatiegericht werken werkt 

Wanneer je elkaar ontmoet van mens tot mens, interesse toont, zelf deelt over je betrokkenheid bij je werk, dan is de kans groot dat de ander ook wat deelt en je elkaar leert kennen. Van daaruit is gebleken dat er relaties opgebouwd kunnen worden en duurzame samenwerking kan ontstaan. 

Zingeving door verbinding tussen generaties  

De behoeften en mogelijkheden van ouderen vanaf het begin centraal zetten, zorgde ervoor dat ouderen zich serieus genomen voelden.  

Vrijwillige inzet door en voor ouderen  

Via de verschillende gespreksvormen en trainingen is gericht ingezet op het boven water krijgen van de talenten van ouderen en het stimuleren van ouderen om vrijwillig actief te worden. Als ouderen zelf intrinsiek gemotiveerd raken om hun talenten in te zetten, dan is de kans groot dat ze dat blijven doen.  

Lokaal samenwerken  

Door de stem van ouderen hoorbaar te maken, bleek dat allerlei partnerorganisaties daar ook behoefte aan hadden en daar al mee bezig waren. Zo konden coalities gevormd worden, zowel rond concrete projecten als meer overkoepelend voor de hele stad.  

Verbinding tussen generaties 

Aanhaken bij de Maatschappelijke Diensttijd en de Straattafels zorgde ervoor dat er snel en doeltreffend betekenisvol contact tussen ouderen en jongeren ontstond. Dat wordt zowel vanuit het lokale jongerennetwerk als vanuit het Informeel Netwerk Gouda opgevolgd. 

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Benieuwd hoe wij met behulp van jongeren eenzaamheid tegengaan in de samenleving?
Lees het in het volgende hoofdstuk!

Naar dit hoofdstuk

 

 

In april 2020 ontstaat het samenwerkingsplatform OranjeHelpers op initiatief van TijdVoorActie. Samen met andere organisaties slaan we de handen ineen en helpen wij jongeren zich vrijwillig in te zetten voor mensen die door de gevolgen van corona hulp nodig hebben tot april 2022.

Vrijwilligers werven 

De coronacrisis vraagt van OranjeHelpers om flexibel te zijn in de manier waarop wij jongeren werven als vrijwilliger. Waar mogelijk gingen we de straat op om jongeren 1 op 1 te enthousiasmeren als OranjeHelper. In de zomer van 2020 merkten we dat deze straatacties veel resultaat gaven: de persoonlijke aanpak sprak jongeren aan. In de lockdown maakten we succesvol de switch naar online werving. Centraal in beide manieren van werving staat de persoonlijke benadering van de jongeren en het concrete verzoek dat we de jongere doen. 

Met campagnes als ‘In Eindhoven is eenzaamheid, jouw hulp is nodig!” merkten we dat hoe concreter de vraag was die we deden aan jongeren, hoe meer respons dit opleverde. Aan de kant van de organisaties die we ondersteunden, merkten we dat de soort organisaties die mee wilden doen enorm divers was. 

 

MDT on Tour 

In april 2022 eindigde het project OranjeHelpers vanwege het ten einde lopen van de subsidie van OranjeHelpers. Tegelijkertijd met het afronden ontstond er een nieuwe kans, namelijk de uitgesproken ambitie van het kabinet rondom MDT. Bij MDT ontstond de wens om meer jongeren te gaan werven voor maatschappelijke diensttijd. Vanuit de expertise die wij hebben opgedaan met OranjeHelpers hebben we diverse ideeën aangedragen om hier invulling aan te geven. Dit heeft geleid tot ontwikkeling van het concept MDT on Tour 

Dat kan MDT on Tour op verschillende manieren doen: 

  • Een MDT on Tour festival op het schoolplein
  • Een klassentour (korte pitch in alle klassen)
  • Plenair programma in kantine
1

Een MDT on Tour festival op het schoolplein

2

Een klassentour (korte pitch in alle klassen)

3

Plenair programma in kantine. 

Iedere jongere heeft de samenleving iets te bieden. Met MDT krijgen jongeren de kans om hun talenten te ontdekken en tegelijkertijd iets voor een ander te doen! MDT on Tour gaat op zoek naar jongeren door heel Nederland. Op scholen, evenementen en festivals laten we jongeren ervaren wat MDT is en laten we hen ervaren wat het voor hen kan betekenen.

MDT on Tour heeft ons de mogelijkheid gegeven om jongeren te werven voor ons MDT programma. We hadden een podium voor ons project en mochten jongeren enthousiasmeren.

– Lokale MDT YourCube organisatie

 

Bekijk hier het verhaal van Joyce, 26 jaar. Ze is maatje van de 84-jarige Brabander Henk.

Ze vertelt haar ervaringen.

In deze video zie je hoe Fenna fietsles geeft.

In 2022 

  • Zijn we actief geweest op vier scholen 
  • Zijn we vier keer naar een studentenintrofestival geweest 
  • Zijn we naar jongerenconferentie Live it geweest 

Dit hebben we ervan geleerd 

Een MDT Festival kan goed werken op een schoolplein mits: 

  • Er voldoende aandacht wordt besteed aan de campagne (promotie); 
  • Er voor jongeren gratis eten te krijgen is; 
  • De activiteiten aantrekkelijk genoeg zijn (graffiti workshop, archery tag etc.) 
  • Het is veilig om ervan uit te gaan dat de jongeren op de school nog nooit gehoord hebben van MDT. Het is daarom onrealistisch om te verwachten dat ze na de eerste kennismaking zich meteen aanmelden voor een traject. 
  • Kennismaken is top én goed om hierbij een vervolg aan te geven met de inzet van ABBI. Deze chatdialoog biedt jongeren de mogelijkheid om aan te geven wat ze van MDT vinden, wat/of het ze aanspreekt en over welk project ze eventueel meer willen horen.  

Benieuwd naar het bestuur van TijdVoorActie?
In het volgende hoofdstuk lees je hier meer over!

Naar dit hoofdstuk

 

 

Eelke Dekens,

Directeur Bestuurder

 

 

Dankbaar kijken we terug op een bewogen jaar waarin onze bewondering uitgaat naar de vele jongeren die van betekenis zijn geweest voor een ander en de samenleving. Én waarin onze medewerkers, samen met onze partnerorganisaties, de krachten hebben gebundeld om, ondanks een aantal uitdagingen, waardevolle resultaten te behalen. De impact die dit heeft voor jongeren en de samenleving is groot.

Continuering

Een belangrijke stap in 2022 was de continuering van de samenwerkingsprogramma’s.
Na een periode van geduld en doorzettingsvermogen, vanwege een aantal subsidievertragingen, is de organisatie daarin geslaagd. Dit zorgt voor continuïteit en biedt de mogelijkheid om verder te bouwen aan de professionalisering van de organisatie. Het draagt bij aan de duurzaamheid van haar werk en dat van haar lokale samenwerkingspartners.   

In 2023 bestaat TijdVoorActie 20 jaar. Na de start en ontwikkeling van een groot aantal lokale jongeren vrijwilligersnetwerken, het opzetten en uitvoeren van landelijke samenwerkingsprogramma’s, wordt in steeds meer steden verduurzaming van lokale netwerken gerealiseerd. Hiermee zien we een verschuiving in de ondersteuningsbehoefte en het partnerschap van de lokale netwerken. Daarnaast zien we de bredere behoefte van maatschappelijke organisaties aan kennis, expertise en samenwerking op het gebied van het duurzaam organiseren en activeren van jongeren.   

Transitie naar netwerkorganisatie

TijdVoorActie sluit aan op deze veranderingen, maatschappelijke vraagstukken en aangescherpte vraag door zich te ontwikkelen naar een netwerkorganisatie. Als netwerkorganisatie zal TijdVoorActie in staat zijn om nog meer waarde te creëren voor het werkveld, partners en jongeren. Innovatieve samenwerkingen en gezamenlijke programma’s vergroten tenslotte de impact van TijdVoorActie en haar partners.

TijdVoorActie streeft daarbij om binnen een duurzaam, open en gelijkwaardig speelveld een uitnodigende omgeving voor jongeren te creëren. Een omgeving waarbij de jongeren in hun directe nabijheid, een verscheidenheid aan mogelijkheden treffen, om zich in te zetten voor de maatschappij, zichzelf te ontwikkelen en waar zij zich gezien en gehoord voelen.

Dit veranderingsproces en deze transitie wil TijdVoorActie in de periode 2023-2025 doormaken. Daar hoort een aanscherping van de visie en missie bij. Op het moment van schrijven wordt er gewerkt aan de strategie.

Bestuur

Het bestuur van TijdVoorActie bestaat uit directeur-bestuurder Eelke Dekens, tevens oprichter van TijdVoorActie. Het bestuur is verantwoordelijk voor Stichting TijdVoorActie, Stichting Ontwikkeling TijdVoorActie en het lokale jongerenvrijwilligersnetwerk Stichting Netwerk Dien je Stad in Ede. Met de groei van de organisatie is er in 2022 toegewerkt naar twee belangrijke wijzigingen die plaatsvinden in de eerste helft van 2023. Deze wijzigingen geven ruimte aan- en ondersteunen de ambitie van de organisatie om te ontwikkelen tot een netwerkorganisatie.

Herverdeling taken en verantwoordelijkheden 
Een deel van de uit te voeren taken en verantwoordelijkheden van de directeur-bestuurder zullen in het nieuwe jaar bij het managementteam komen te liggen. Hiermee komt er meer ruimte voor bestuurstaken. 

Verzelfstandiging Stichting Netwerk Dien je Stad 
In 2019 werd het lokale jongeren vrijwilligersnetwerk Netwerk Dien je Stad een zelfstandige eenheid die nog viel onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van Stichting TijdVoorActie. Na 15 jaar is Netwerk Dien je stad gegroeid tot een duurzaam lokaal jongeren vrijwilligersnetwerk in Ede. Met de groei en ontwikkeling van beide stichtingen wordt in 2023 ook de volgende stap gezet in de lokale verzelfstandiging en krijgt Stichting Netwerk Dien je Stad een eigen lokaal bestuur, separaat van Stichting TijdVoorActie. Stichting Netwerk Dien je Stad zal als samenwerkingspartner verbonden blijven met de landelijke Stichting TijdVoorActie. 

Raad van Toezicht

In 2022 is de Raad van Toezicht uitgebreid van drie naar vijf leden. In mei 2022 is Marco van der Graaf toegevoegd aan de Raad van Toezicht. Hij volgt hiermee Jan Hordijk op die 3,5 jaar voorzitter is geweest. Met Marco van der Graaf als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht is Jan Hordijk algemeen lid geworden en zal in 2023 afscheid gaan nemen van onze stichting. In november 2022 is Tiemen Zeldenrust als uitbreiding toegevoegd aan de Raad van Toezicht.

De Raad van Toezicht heeft vijf keer vergaderd. Belangrijke onderwerpen waren de strategie voor Stichting TijdVoorActie na 2022, het verzelfstandigen van Stichting Netwerk Dien je Stad, het herstel van financiële controle, risicobeheersing en het verder professionaliseren en ontwikkelen van de organisatie. De Raad van Toezicht ziet met vertrouwen uit naar het jaar 2023, waarin Stichting TijdVoorActie twintig jaar bestaat. Dit jubileumjaar zal de verdere transitie markeren naar een netwerkorganisatie met als missie het inspireren, activeren en ondersteunen van organisaties bij de duurzame vrijwillige inzet van jongeren. 

De Raad van Toezicht is directeur/bestuurder Eelke Dekens en alle medewerkers van Stichting TijdVoorActie bijzonder dankbaar voor hun tomeloze energie en inzet.

 

Samenstelling Raad van Toezicht 2022/2023 

Marco van der Graaf, voorzitter 
Gerdine Otten, secretaris 
Tiemen Zeldenrust, algemeen lid 
Gert ten Hoven, algemeen lid
Jan Hordijk, algemeen lid  

Benieuwd naar onze plannen voor 2023? In het hoofdstuk ‘Vooruitblik’ lees je hier meer over.

 

Naar dit hoofdstuk

 

 

20 jaar TijdVoorActie

We zien naast alle zorgen en crisissen, ook veel goede ontwikkelingen, mogelijkheden en kansen voor een duurzame positieve verandering in onze samenleving. Hoe kunnen we die verder laten toenemen? Wat is daarvoor nodig in de omgeving van jongeren? En hoe uitnodigend is die omgeving eigenlijk? Hoe creëren we een omgeving waarin de jongeren worden uitgedaagd en gestimuleerd om te groeien en te leren, waarin samenwerking en respect centraal staan en waarin zij zichzelf kunnen zijn?

 

Het 20-jarig bestaan van TijdVoorActie in 2023 brengt ons bij de vraag: hoe bouwen we de komende jaren verder aan een samenleving die meer verbonden is en bijdraagt aan de inzet van jongeren en hun ontwikkeling?

Als netwerkorganisatie willen we deze omgeving samen creëren met onze partners en samenwerkingsverbanden, om zo nog meer jongeren te bereiken en te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Alleen samen komen we tot de gewenste oplossingen en kunnen we werkelijk verschil maken voor de jongeren in onze maatschappij.      

Samen maken we het mogelijk!

Meer info en contact:

www.tijdvooractie.nl
info@tijdvooractie.nl
06 34153093